Siklon Amphan mateni puluhan ing Bangladesh lan India

0 6

Siklon Amphan mateni puluhan ing Bangladesh lan India

Diiringi udan lan ombak sing gedhe nganti 185 km / h, siklon kuat Amphan tiba ing India wétan lan Bangladesh, dina Rebo. Asil manungsa pisanan, fragmen, laporan paling ora ana 84 sing tiwas.

Atusan desa pesisir banjir, ilang taneman, wit-witan sing rezeki lan infrastruktur sing ora bisa digunakake: pasene Taufan Amphan ninggalake pemandangan "pemusnahan sing durung rampung" ing India lan Bangladesh.

Tol siklus manungsa iki, nganti saiki wis dadi kakuwasan saka XXIe abad ing Teluk Benggala, isih tetep ora yakin amarga ana bencana lan gangguan telekomunikasi. Laporan resmi pertama ing negara kasebut saiki nyatakake paling ora ana 84 sing mati, nanging angka iki bisa uga mung sempit.

Kanggo wilayah India Kulon Kulon, "72 wong tiwas, kalebu 15 ing Calcutta. Aku durung tau weruh bencana sing gedhene iki, "ujare Menteri Negara Mamata Barnerjee marang wartawan. Sisih Bangladesh, paling ora ana 10 wong sing tiwas.

FR NW GRAB ALBAN DU 6H

Muncul akhir minggu iki ing India, Amphan (ngucapake "um-pun") nggawe pendaratan ing pungkasan Rebo sore kidul kutha gedhe Calcutta, diiringi angin sekitar 165 km / jam lan udan deres. Luwih saka 3 yuta wong wis ngungsi lan nginep babagan pendekatan kasebut.

Ing Bangladesh, badai mundhak nganti 3 meter

"Siklon ora mateni wong kene. Nanging ngrusak rezeki kita, "pejabat ing kutha Bangladeshi Buri Goalini ngandhani marang AFP, ing ngendi Amphan" ngambah dalan gedhe saka bebaya. "

Siklon kasebut nyebabake angin gedhe (gelombang pasang surut) nganti telung meter, sing tenggelam ing sisih pinggir pesisir lan nyebabake tumpukan banyu uyah kanggo mundhak ing desa kasebut.

"Nimbulaké karusakan gedhe. Ewonan wit digali. [XNUMX] Dhèwèké sing nglindhungi desa cilik lan peternakan udah wis gagal ing pirang-pirang papan, banjir akeh desa, "ujare Anwar Hossain Howlader, pejabat senior ing provinsi Khulna Bangladeshi.

Wengi teror ing Calcutta

Ing sisih liyane tapel wates, ing India, kahanan padha lan karusakan uga gedhe banget.

"Sikil Amphan ngrusak pesisir ing West Bengal. Ewonan omah wis ambruk, wit digorok, dalan sing tenggelam lan ditandur, "Mamata Banerjee, Menteri Negara ujar marang wartawan.

Sawise wengi kaget, 15 yuta pedunung ing Calcutta tangi menyang tontonan kutha sing banjir lurung-lurung, mobil kebak banyu kadang-kadang menyang jendela lan lorong lalu lintas sing diblokir dening wit lan cagak listrik tiba ing lemah.

Siklon Amphan ringkih esuk nganti tekan depresi tropis sederhana, ujar meteorologi India.

Amphan wis tekan kategori 4 saka 5 ing skala Saffir-Simpson, Senin, kanthi angin udakara 200 km / h nganti 240 km / h. Minangka siklon paling kuat sing bisa dilahirake ing Teluk Benggala wiwit taun 1999, nalika siklon mateni 10 wong ing Odisha.

Negara-negara wilayah kasebut nyinaoni pelajaran siklon mbebayani ing dasawarsa sadurunge: dheweke wis nggawe ewu papan perlindungan kanggo penduduk lan nindakake kabijakan pengungsi kanthi cepet.

Ora ngormati langkah-langkah protèktif

Nanging, pandemi koronavirus wis gawe gaweyan iki luwih angel ing taun iki. Kanggo ngindhari virus kasebut, pihak panguwasa wis njaluk pamindhahan kanggo ngurmati jarak fisik ing papan perlindungan lan nyandhang topeng.

Ing praktik kasebut, langkah-langkah pencegahan kasebut ora cukup diormati, nyatakake wartawan AFP. "Ruangane rame lan njaga jarak fisik ora mungkin. Kabeh wis ana ing tangane Gusti Allah, "ujare wanita sing umur 25 taun sing wis ngungsi karo anake 5 wulan ing sekolah ing kutha Bangladeshi Dacope.

Artikel iki muncul dhisik ing: https://www.france24.com/fr/20200521-inde-et-bangladesh-des-sc%C3%A8nes-de-d%C3%A9vastation-inou%C3%AFe- apr% C3% A8s-le-pass-du-cyclone-amphan

Ninggalake komentar

Alamat email sampeyan ora bakal diterbitake.